Aleksandra Kovac je u septembru 2012.godine, imenovana za novog Ambasadora kampanje Saveta Evrope “1 od 5”, koja se bori protiv seksualnog nasilja nad decom. Ambasadori su, pored Aleksandre, i svetske javne licnosti, kao sto su glumac Jud Law, UEFA predsednik Misel Platini i drugi!

 

Aleksandrina saradnja sa Incest Trauma Centrom – Beograd, nevladinom specijalizovanom sluzbom za drustveni problem seksualnog nasilja, je zapocela 2010.godine, kada je na poziv ITC-a, Aleksandra napisala prvu pesmu protiv seksualnog nasilja u Srbiji – “Prekinimo cutanje!”. Ovu kompoziciju, na engleskom jeziku – “Stop the silence!” Aleksandra je izvela 5.septembra 2012.godine u okviru dvodnevne sesije Saveta Evrope, u Strazburu, koja promovise uspesne primere Kampanje “1 OD 5”, i inovativne pristupe sprecavanju i zaustavljanju seksualnog nasilja nad decom u drzavama-clanicama. Aleksandra je kompoziciju izvela pred predstavnicima 17 drzava-clanica Saveta Evrope, koje do ovog trenutka realizuju Kampanju “1 OD 5”, kao i zvanicnicima Saveta Evrope, Amnesty International i dr.

Za vreme svog boravka u Strazburu, Aleksandra je potpisala Ambasadorsku karticu kampanje “1 In 5”, i time i zvanicno postala zastitnik decijih prava, a njena kompozicija “Stop the silence!” je postala i oficijalni song kampanje.

Savet Evrope je napravio kratak film o Aleksandrinom premijernom predstavljanju kompozicije “Stop the silence!”, u Strazburu, koji mozete pogledati ovde:
http://coenews.coe.int/vod/20121015_02_w.wmv

Aleksandra o svom novom i odgovornom zadatku kaze: “Zahvalna sam sto muzikom mogu da uticem na ljude i njihovu svest o vaznim temama, kao sto je ova, jer na zalost, vecina ljudi i dalje okrece glavu kada zna da se u jednoj porodici desava seksualno zlostavljanje deteta. Ta statistika me je porazila, i zato sam zelela da napisem pesmu koja ce ljude uzdrmati, potresti i naterati da nesto urade. Retko se jednom kompozitoru ukaze prilika da svojom muzikom menja stvari koje su od zivotnog znacaja, i zato je ova kompozicija sigurno najbitnija u mojoj dosadasnjoj karijeri! Ako ovom pesmom promenimo zivot i samo jednog deteta, uradili smo bitnu stvar!”

Film mozete pogledati ovde:
http://coenews.coe.int/vod/20121015_02_w.wmv

Pesmu ne engleskom mozete cuti ovde:

Pesmu na srpskom mozete cuti ovde:

© 2009 Aleksandra Kovac – official internet presentation. All Right Reserved. | website designed by orange studio